ČOZ od septembra ulazi u nastavnu normu

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da u novoj školskoj godini neće na snagu stupiti odredba po kojoj čas odjeljenjske zajednice ulazi u nastavnu normu predstavnici sindikata su zatražili sastanak sa premijerom i resornim ministrima u Vladi TK. Sastanak je realizovan danas. Na današnjem sastanku razgovarali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar obrazovanja nauke Ahmed Omerović i ministar finansija Suad Mustajbašić sa predsjednikom Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedinom Kulovićem i predsjednikom  Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Tuzla Admirom Terzićem.

Na kraju sastanka donesen je  zajednički stav Vlade TK i predstavnika sindikata da će čas odjeljenjske zajednice (ČOZ) od septembra ući u nastavnu normu,  u skladu sa Pedagoškim standardima.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada TK upoznata sa činjenicom da razrednici rade značajan posao koji se često odnosi i na oblast socijalnog rada, te je krucijalna komponenta odgojnog djelovanja škole. Pogotovo sada kada su u regionu u fokusu potresne priče o povećanom nasilju, rečeno je, jedan od načina prevencije jeste i rad razrednih starješina sa učenicima. Zajednički cilj zaposlenih u ustanovama obrazovanja  i Vlade TK je bolji odgojni i obrazovni proces, rečeno je na današnjem radnom sastanku.