SRETAN MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA

Prošlo je 131 godina od kako prvi maj slavi kao datum borbe za radnička prava. Danas se Praznik rada slavi u 80 zemalja kao praznik. A u ostalim zamljama obilježava raznim manifestacijama pa i protestima.

U Bosni i Hercegovini Prvi maj kao Praznk rada tradicionalno se obilježavao budnicama i odlaskom u prirodu uz bogatu trpezu, što danas nismo u prilici. Da nije naziva Praznik rada ništa ne bi asociralo da je to dan koji slavi borbu radnika za njihova prava.

Rijetko ko pominje osnovni razlog, za velike proteste u Čikagu 1886. godine, a to su 8 sati rada, 8 sati slobodnih aktivnosti i 8 sati spavanja.  U našoj domovini ti zahtjevi su daleko od stvarnosti. Radnici rade po 12 i više sati u toku dana, često bez adekvatne naknade. Rad vikendom je postao uobičajen. A o ostalim pravima se rijetko kad priča, zaštita na radu, pravo na puni godišnji odmor, na bolovanje itd.

Robovlasnički mentalitet pojedinih poslodavaca je isplivao na površinu u ovim teškim vremenima, podržani od korumpirane Vlade, traže zaštitu svog, često nelegalno stvorenog bogastva. Od svojih radnika traže da se solidarišu i podnesu dotatni teret, a za uzvrat ne daju ništa.

Jedino jak Sindikat se može oduprijeti tom problemu.

Sretan Međunarodni praznik rada – Prvi maj.

SSOOiO TK